Tidligere særudstillinger

Særudstilling - Thisted Museum: 

Der burde have været roser - J.P. Jacobsen og kunsten

Periode: 1. oktober 2016 - 10. januar 2017

Lørdag den 1. oktober åbner særudstillingen Der burde have været roser - J.P. Jacobsen og kunsten.

”J.P. Jacobsen er en malende digter, han maler med ord og svælger i kolorit på samme måde som sin tids kunstnere.”

Sådan blev Jacobsen beskrevet af sin mentor Georg Brandes og af sin forfatterkollega Herman Bang. Thisteds store søn har skrevet nogle af hovedværkerne i dansk litteratur (Fru Marie Grubbe, 1876, og Niels Lyhne, 1880) og er internationalt anerkendt som én af de fornemste repræsentanter for det moderne gennembrud i 1870’erne.

Med sit malende sprog var Jacobsen ikke kun til stor inspiration for andre forfattere, men også for samtidens danske og udenlandske billedkunstnere. Efterårets særudstilling på Thisted Museum præsenterer hans tekster sammen med en række værker af kunstnere som Axel Helsted, L.A. Ring, Kristian Zahrtmann, Gudmund Hentze og Heinrich Vogeler.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Faaborg Museum.

  


 

Særudstilling - Heltborg Museum:

Kunstudstilling med Bodil og Jørgen Lisborg

Periode: 10. september - 30. oktober 2016

Sydthy Kunstforenings efterårsudstilling viser værker af kunstnerægteparret Bodil og Jørgen Lisborg. Jørgen Lisborgs værker er inspireret af naturen og udført i pastel og akryl. Ligeledes viser han en række skulpturer i bronze med religiøst motiver. Bodil Lisborg arbejder i et helt andet materiale, nemlig tekstil, og hun udstiller miniaturevævninger med motiver hentet i naturen.

 

FRA KANT TIL KANT: WHY?

Periode: 5. maj - 28. august 2016

 

Onsdag den 4. maj åbner særudstillingen WHY? med billedkunstner Thomas Wolsing på Thisted Museum.

Udstillingen er en del af et samarbejdsprojekt mellem seks danske museer under den fælles overskrift "Fra Kant Til Kant" og vandrer landet rundt over en periode på to år, hvor den ændrer sig fra museum til museum. Udstillingen består af værker af kunstneren Thomas Wolsing, bosat i Hundborg i Thy, som med sine korsstingsbroderier af forfaldne bygninger spidder én af de helt aktuelle problemstillinger, ikke bare på disse kanter, men over hele landet. Kunstværkerne bliver således en del af "udkants"-debatten og en del af historien om de egne af Danmark, der rummer udfordringer, men også et stort potentiale – og som i hvert fald er fyldt med gode fortællinger.

Ud over et antal værker, som følger udstillingen rundt fra kant til kant, er der til hvert museum udvalgt et lokalt sted, som afspejler de særlige vilkår, der gør sig gældende i netop dét område. Thomas Wolsing skaber således ét eller flere nye værker til hver udstilling, ligesom museet bidrager med en kulturhistorisk vinkel på emnet.

I Thy er motiverne hentet fra én af de store hovedgårde, Øland ved Harring, inden nedrivningen i august 2015. Kunstneren har fulgt forfaldet i de ti år, han har boet i området. Her har han ladet sig inspirere af de sidste spor af menneskelig tilstedeværelse, der kan ses på væggene i de gamle rum, nemlig den graffiti, som sætter de gamle afrevne tapeter i spil på nye måder og vidner om globaliseringens uundgåelige aftryk. Her er titlen "WHY?" hentet fra et graffititag skrevet på én af væggene på Øland, og spørgsmålet åbner debatten om forfald og affolkning i Udkantsdanmark.

I udstillingen får de besøgende også mulighed for selv at bidrage til/sy på et "work in progress".

Udstillingen har tidligere besøgt Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Vesthimmerlands Museer og kan ses på Thisted Museum fra 5. maj til 28. august 2016, hvorefter den fortsætter til Museum Lolland-Falster og slutter på Landbrugsmuseet Gammel Estrup i 2017.

Eksempler på andre af Thomas Wolsings værker kan ses på www.thomaswolsing.dk.

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til museumsinspektør Michael Riber Jørgensen på michael@thistedmuseum.dk. Alle broderier er udført af Hanne Vesterbæk Petersen, Thisted.

Vandreudstillingen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond.

  

 

 


Påskemorgen i Lodbjerg - Maja Lisa Engelhardt

Periode: 25. juni - 21. august 2016

 

Lørdag den 25. juni kl. 13.00 åbner særudstillingen Påskemorgen i Lodbjerg med værker af Maja Lisa Engelhardt på Heltborg Museum.

Heltborg Museum vil denne sommer vise værker af kunstneren Maja Lisa Engelhardt, som i 2008 udførte en stor udsmykning til Lodbjerg Kirke. Udstillingens titel er ”Påskemorgen i Lodbjerg” og viser forarbejder til kirken samt 39 nye monotopier over emnet. Maja Lisa Engelhardt er en anerkendt international kunstner, der har lavet udsmykninger til mange kirker i Danmark, så museet er derfor stolt og glad over hendes tilstedeværelse i Heltborg.