Da Heksen Forsvandt

I samarbejde med Museum Thy har en gruppe fra historiestudiet på Aalborg Universitet lavet en podcastserie i fire afsnit om Danmarks sidste heksesag og hvordan mennesker i 1600-tallet forholdt sig til hekseri. Ud over de studerende får podcastet også besøg af Museum Thys egen Svend Sørensen. Denne serie handler om forestillinger om hekse og overtro, men samtidig også om den finurlige og dramatiske retssag, som var resultatet af den sidste heksesag. Danmarks sidste heksesag foregik i Thisted og ender med at flere præster bliver dømt blandt andet til landsforvisning. Så har du lyst til at vide noget mere om hekseri, overtro, Thistedsagen og hvordan fortidens mennesker tænkte om hekse, så er det her en serie for dig!

 

Afsnit 1: En heks i Thisted – Danmarks sidste besættelsessag
Hvad er det, der sker under Thistedsagen, og hvordan endte sagen med at komme i Højesteret? Denne episode omhandler selve Thistedsagen, og det er her, sagen diskuteres blandt andet sammen med Svend Sørensen fra Museum Thy.

Hør podcasten her

 

Afsnit 2: Hekseskud og trolddomsmani
Hvordan var heksetro en del af 1600-tallets liv, og hvordan var denne tro formet? Denne episode dykker ned i heksetro og hekseri. Med udgangspunkt i Thistedsagen beskrives og diskuteres heksetro og overtro mere bredt i både Europa og verden.

Hør podcasten her

 

Afsnit 3: I heksens skygge - fra troldkællinger til Sankt Hans-heksen
Hvordan så 1600-tallets forestillinger ud om hekse, og hvordan varierede de på tværs af sociale og økonomiske lag? I denne episode undersøges forskellige sociale gruppers forestillinger om hekserim heriblandt den lokale landbefolkning i Thy, Aalborgs bybefolkning, den danske kirke og flere andre.

Hør podcasten her

 

Afsnit 4: Guds børn og det svage køns forbandelse
De fleste, der blev anklaget for hekseri, var kvinder, og i Thistedsagen optræder specielt en lille pige meget, nemlig Kirsten Langgård. Men hvordan indgik børn og kvinder i heksesager? I denne episode ses der på disse kvinders og pigers plads i heksetro og heksesager, både lokalt, nationalt og internationalt.

Hør podcasten her

 

Tidslinje over sagens forløb (klik for at åbne i nyt vindue)

 

Relationer mellem sagens aktører (klik for at åbne i nyt vindue)

 

2019 • Michelle Vinther Sørensen • Emma Marie Ottow Brakhage • Christian Andreas Bornefelt Blankschøn