Nyheder

udstilling_0626_det_blaeser_op_til_storm.jpg

Det blæser igen op til storm i Agger

17-06-2022

Pressemeddelelse om repremiere på Agger-filmen ”Det blæser op til storm”

 

Det blæser igen op til storm i Agger

Denne sommer kan man i perioden fra mandag 26. juni til og med søndag 7. august i annekset til Fiskerhuset i Agger, som er en del af Museum Thy, opleve eller genopleve Agger-filmen eller Vestkyst-filmen ”Det blæser op til storm” fra 1950.

 

Efter en forpremiere for pressen i DSB’s Kino på Københavns Hovedbanegård havde filmen sin egentlige premiere ved en gratis forevisning i Agger i december 1950, før den blev sendt på turné til missionshuse over hele landet og til danske sømandshjem over hele verden.

Søndag 25. juni i år er det så tid til en repremiere for indbudte og offentligheden i Vandbygningsvæsenets gamle maskinhus i De sorte huse i Agger, Ålumvej 34. Ved den lejlighed deltager den eneste overlevende aggerbo af filmens medvirkende, den snart 80-årige Gert Christensen, som spillede den ene af de to drenge, der i filmen drev til havs. Til stede er også Ivan Olsen, Göteborg, som havde gemt en kopi af filmen. Hans far, københavneren Frederik Olsen, var graver i Agger dengang og spillede rollen som skipper Jørgen Larsen, far til de to drenge, der drev til havs. Endelig medvirker også tidligere fisker Hans E. Nørgaard, Agger, som gennem sin datter, der bor i Göteborg, fandt frem til Ivan Olsen og dermed filmen.

 

Filmen blev optaget 1950 – mest i Agger, men også i Thyborøn og Lønstrup – af filmfotograf Hans Herloff fra Felix Film i København. Han havde selv skrevet manus og instruerede filmen. Plottet er, at to drenge, spillet af den 8-årige Gert Christensen og den 12-årige Bent Nielsen, tager ud at fiske på havet i en jolle, men så blæser det op. De mister en åre og driver til havs. Man bliver urolige hjemme i Agger, og der udsendes efterlysning over Blåvand Radio – en efterlysning, som også høres af drengenes far, der er på fiskeri med sin kutter. Åren findes, og senere findes også jollen – med bunden i vejret. Og fortvivlelsen stiger. Der bedes for drengene i hjemmet, i kirken og ved havet. Om bønnerne har den ønskede effekt, kan du selv opleve i Fiskerhuset i løbet af sommeren.

 

Filmens fokus er den lille fiskerfamilie hos skipper Jørgen Larsen. De bor i det gule hus, der nu er Fiskerhuset i Agger og ejes af Museum Thy. Far og mor og to drenge. Men derudover medvirkede en lang række aggerboer, som alle er identificeret, fortæller Hans E. Nørgaard, samt den daværende sognepræst i Vestervig-Agger, Kaj Fibiger Jensen, som både er med på udkig ved havet og leder bønnen i kirken for de nødstedte drenge.

 

Filmen er på 32 minutter og uden lyd. Det er første gang i mange, mange år, hele filmen har været vist – dog har Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune på sin hjemmeside vist et uddrag på ca. 20 minutter. En dengang planlagt tonefilmsudgave af filmen blev aldrig til noget, fortæller Hans E. Nørgaard. Det var meningen, at kun sognepræsten selv skulle indtale sine replikker – aggerboerne skulle derimod afløses af professionelle skuespillere, da man ikke regnede med, at aggerdialekten kunne forstås i resten af landet.

 

Fiskerhuset i Agger, Toftevej 9, Agger, 7770 Vestervig

26/6-07/08      Alle dage     kl. 14.00-17.00

 

 

Dengang 12-årige, nu afdøde, Bent Nielsen fra Agger spillede den ene af filmens drenge.

 

Dengang 8-årige, nu snart 80-årige, Gert Christensen, Agger, spillede den anden af drengene.

 

Rollen som fiskeskipper Jørgen Larsen, drengenes far, blev spillet af københavneren Frederik Olsen, der var graver ved Agger Kirke.

 

Der holdes udkig ved havet med flagermuslygter. Fra venstre Christian Christensen, Marie Christensen, Inga Nielsen (der i filmen spiller drengens mor), sognepræst Kaj Fibiger Jensen og Søren Thøgersen Sørensen.