Afdelinger

Heltborg

Skårhøjvej 15, Heltborg
7760 Hurup Thy
T: 97952077
Åbningstid:
23/03-30/06 samt 12/08-29/10

Tirsdag-søndag og helligdage kl. 13-16

01/07-11/08

Alle dage kl. 11-16

Et særegent vitamintilskud til det lokale museumsvæsen i Thy! Sådan blev det opfattet, da Heltborg Museum åbnede i 1991. Utraditionelt er museet endnu med sin kombination af et lokalmuseum og et kunstmuseum, hvor folk langvejs fra kommer for at se Jens Søndergaards malerier.

Den kulturhistoriske afdeling rummer en større samling af landbrugsredskaber fra første halvdel af 1900-tallet. Uden for museet er der opført en rekonstruktion af en jernaldergård, hvis dimensioner er hentet fra en arkæologisk udgravning i nærheden. Om sommeren arbejdes der på jernalderpladsen til glæde for de besøgende. Læs mere om jernaldergården her.

Maleren Jens Søndergaard (1895-1957) havde det meste af sin barndom i Hurup. Gennem hele sit liv blev han ved med at vende tilbage til sin barndoms natur, hvor han har malet sine tidligste og nogle af sine sidste billeder. Med sit ekspressive billedsprog anses Søndergaard for at være én af de vigtigste fornyere af den figurative kunst i mellemkrigstiden.

Heltborg Museums kunstafdeling rummer flere kunstnere med tilknytning til Thy. Deres værker udstilles lejlighedsvis. Leo Estvad var københavner, men tabte sit hjerte til Thy. Han var maler, grafiker, kunstanmelder og forfatter. Ellen Raadal stammede fra Bedsted i Thy, og fra 1946 var et lille hus i Krik i Sydthy rammen om hendes liv. Hun tegnede for det meste med blyant eller sortkridt, og hendes landskaber og portrætter har hentet de fleste motiver i Thy. Freddy Eriksen kom til Thy i 1966, og hans billeder fik efterhånden plads i mange stuer på egnen. Siden 1969 har Birthe Ohsten opholdt sig i Thy i sommerhalvåret, og hun boede til sin død i 2019 i Stenbjerg. I en tilbygning til museet er der opstillet skulpturer af Erland Knudssøn Madsen.

På Heltborg Museum har den lokale digter Hans Bakgaard sin egen mindestue. Han var en god sanger og drømte om en sangerkarriere. Derfor tog han til Amerika, men han vendte skuffet hjem og slog sig ned på sin barndomsegn ved Ydby. Han blev digter og udgav selv egne digtsamlinger og dilettantstykker. I nogle år arrangerede han også hjemstavnskoncerter i Ydby.

I Heltborg kan du opleve atmosfæren i et gammelt landbomiljø, glæde dig over smukke malerier og indsnuse røg fra jernalderhusets bålsted. Dertil kommer den enestående beliggenhed med udsigt over Limfjorden. I sommersæsonen byder museet på spændende SÆRUDSTILLINGER.

Heltborg Museum er handicapvenligt med ramper og handicaptoilet.