Nyheder

scannet_praeparat.jpg
  • scannet_praeparat.jpg
  • 53468098_10156955037936772_8023619286889136128_n.jpg
  • Kallerupfundet_Oekse2.jpg

Kallerupfundet

01-03-2019

Kallerupfundet – et kig ind i den nordiske bronzealders trosverden

Opdateret 28-01-2020 kl. 14.28

(English version below)

 

Nationalmuseet har lavet 10 små film om udvalgte danefæ, der er fundet i Danmark inden for de senere år. Et af de udvalgte danefæ er Kallerupfundet, som blev fundet af detektorfører Peter Jensen på en arkæologisk forundersøgelse i februar 2019. Du kan se filmen her og få et indblik i nogle af de spændende historier, der knytter sig til genstandene.

 

Stream fra Danefædagen 2020. Kallerupfundet nævnes i første oplæg.

Niels Algreen Møllers oplæg om Kallerupfundet starter kort efter 41:35

 

 

Nu er det mildest talt ikke en hemmelighed længere. Under museets forundersøgelser på en mark ved Kallerup fik detektorfører Peter Jensen et markant udslag på detektoren. Så markant var det, at han først forventede, at det var endnu en vragdel fra det Stirlingfly, som styrtede ned på marken under 2. verdenskrig. (Se information om flyet her Men frem af mulden dukkede først overfladen fra en kæmpestor bronzeøkse til ceremonielt brug og siden en lille dobbelthovedet bronzefigur.

I mellemtiden var størstedelen af museets arkæologer trommet sammen, og arbejdet med forsigtigt at afdække, dokumentere og optage fundet kunne starte. Her er kodeordet: forsigtigt, for fundet er et yderst sjældent fund, der kommer til at bidrage til vores indsigt i bronzealders kosmologi.

Både figuren med hornet hjelm og ceremoniøksen er vigtige symboler på helleristninger og rageknive som afbilder scener fra den nordiske bronzealders kosmologi. Her optræder de to symboler i øvrigt ofte sammen. Langt mere sjældent er fundet af genstande med de samme symboler hvad enten de er fundet som små miniaturer eller i fuld størrelse.

Billeder må bruges ved kreditering af fotografen og Museum Thy.Museum Thys arkæolog, Marie Vang Posselt, og vores detektormand, Peter Jensen, undersøger marken ved Kallerup. (Foto: Niels Algreen Møller/Museum Thy)

 

Øksen

Øksen er en ceremoniøkse støbt over en kerne af ler og et pragteksempel på datidens bronzestøberkunst. Vi kender godt en håndfuld andre fund af disse ceremoniøkser, men øksen fra Kallerup er helt unik i sin form. De nærmeste paralleller finder vi som afbildninger på nogle af de svenske helleristninger, bl.a. fra Kivikgraven.

Det første blik på øksen. Et af figurens horn er knækket af og ligger over øksen. (Foto: Kirstine Krath Nielsen/Museum Thy)

(Foto: Niels Algreen Møller/Museum Thy)

(Foto: Niels Algreen Møller/Museum Thy)

(Foto: Rune Tjørnild/Museum Thy)

 

Figuren

Bronzefiguren er med dobbeltansigt og hornet hjelm får det nærmest til at svimle for arkæologerne. Den hornede hjelm kender vi i Danmark fra et par hjelme i fuld størrelse fra Brøns Mose og på to små bronzefigurer fra Grevensvænge. Men de hornede hjelme findes også på svenske helleristninger, på iberiske helleristninger og på små bronzefigurer fra Sardinien.

Og så er der dobbeltheden i figuren. De hornede hjelme såvel som ceremoni-økserne optræder gerne parvis både som genstande og som afbildninger, og det diskuteres blandt arkæologer om man skal betragte dem som afbildninger af en guddom, en tvillingegud.

Kallerupfundet knytter altså alene i de to genstande vi hidtil har fremdraget tråde til nordiske bronzealders trosverden såvel som fjerne europæiske forbindelser.

(Foto: Kirstine Krath Nielsen/Museum Thy)

(Foto: Kirstine Krath Nielsen/Museum Thy)

(Foto: Kirstine Krath Nielsen/Museum Thy)

(Foto: Kirstine Krath Nielsen/Museum Thy)

(Foto: Kirstine Krath Nielsen/Museum Thy)

Arkæologikvartetten fra Kallerup pakker fundet ind, så det kan tages op som præparat. Jordklumpen med pragtøksen pakkes ind i gipsgaze, hvorefter det kan løftes i sin helhed og føres til CT-scanning, så vi kan blive klogere på indholdet. I fremtiden håber vi på at kunne udstille fundene i Thisted Museums helt nye udstillingslokaler, der er sat til åbning i 2021. Fra venstre Kirstine Krath Nielsen, Marie Vang Posselt, Niels Algreen Møller og Simone Nørgaard Mehlsen. Sidstnævnte havde sin sidste dag hos Museum Thy. Sikken afslutning!  (Foto: Rune Tjørnild/Museum Thy)

 

CT-skannet på Thisted Sygehus

Efter præparatet blev optaget, blev det mandag d. 11. marts ført til Thisted Sygehus, hvor de dygtige og hjælpsomme medarbejdere havde fundet en tid mellem patienterne. 

Indledningsvist tonede et oversigtsbillede frem på skærmen og præsenterede på smukkeste vis indholdet: en kultøkse med kraftigt rundet æg, der afsluttes i spiraler, samt to figurer forestillende stiliserede hestehoveder på en bugtende hals. Sidstnævnte er et velkendt symbol fra bronzealderen, der viser en kombineret slangekrop og hestehoved.
Heste-slangefigurerne er støbt på hver sin dølle og på figurerne ses også to øskner. Har figurerne siddet på en vogn med læderremme som seletøj, båret af øsknerne? Måske har de så trukket himmellegemerne over himlen? Et scenarie, vi kender i forskellige variationer fra datidens billedverden, hvoraf det mest kendte er Solvognen fra Trundholm.
Spiraler i talrige varianter er bronzealderreligionens måske mest udbredte symbol, men er ikke tidligere set som på Kallerupfundets kultøkse. Så store kultøkser er yderst sjældne, og er lavet med individuelle udtryk. Der findes således ikke en anden lig den fra Kalłerup. Øksen blev lavet særligt til datidens religiøse ceremonier og har aldrig haft en praktisk funktion.

Efter det indledende oversigtsbillede fulgte selve CT-scanningen, som under processen sås på skærmen som en sort-hvid amøbeformet masse i langsom bevægelse. Slutproduktet bliver en meget anvendelig 3D-model, som endnu er undervejs.

03-05-19: Så kunne vi endelig afdække det fantastiske fund fra Kallerup. Efter tre dages intensivt arbejde på Moesgaard er operationen ovre og både heste og ceremoniøkse har det godt. 

En rolig hånd er kodeordet

Både heste og ceremoniøkse er blotlagt.

Den første hest ser dagens lys for første gang i måske 3000 år.

Og mon så ikke både økse, heste-slanger og tvillingegud er klar til at blive udstillet når museets nye udstillinger i Thisted åbner om nogle år?

Mediedækning

 https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/kiggede-efter-fly-i-thy-og-fandt-bronzeoekse-once-lifetime

https://www.tvmidtvest.dk/artikel/det-er-jo-vanvittigt

Thisted Dagblads dækning: (Bemærk, at det er en plus-artikel) https://nordjyske.dk/plus/ledte-efter-flydele-paa-mark-i-thy-men-fandt-vildt-bronzealderfund/2b37bf65-9f65-44dc-a291-7e9dab6fcd46

 


English version: 

On tuesday the 26th of February 2019 an almost incredible thing happened in a field near the small village of Kallerup in Thy. During a trial excavation due to the plan of expanding a nearby gravel pit something very special was revealed in the dirt. A volunteer metal detector operator, Peter Jensen, who has been assisting the museum for many years was on the grounds searching for bits and pieces of an allied Short Stirling plane which was shot down by axis forced in late 1943. (See information on the plane here) He had already found multiple aluminium bits and some ammunition, so when the metal detector suddenly made him aware of a large concentration of metal in the ground, he was expecting a piece of the old airplane wreckage. But when he removed the top portion of the soil he could tell without a doubt that it was a large piece of bronze. So he called for the assistance of the archaeologists present. First a two-faced, horned religious bust, which has originally been fitted to a pole/staff, was revealed and shortly after a ceremonial axe with a diameter of approximately 30 cm was also uncovered. The axe was during wednesday the 27th of February isolated using plaster and a supported lifting method. The axe and the soil containing it has been CT scanned and showed the entire axe and two ceremonial horse/snake figurines. The dating of the finds are so far set to 1000 BC ie bronze age. The isolated soil has been excavated for three days at Moesgaard's laboratory and now the incredible find is finally ready for our mesmerized gaze.

A selection of possible Danish and international parallels to the find:

The bust: Veksø helmets, Grevensvænge figurines and Nuragic bronze statuettes of Sardinia
The axe: The King's Grave of Kivik

 

Follow our facebook page if you wish to follow our new findings and discoveries.

(Our photos may be used if you credit the photographer and Museum Thy)