Thisted Museum

Kontaktinfo


Thys "nationalmuseum" med alt fra stenalder til surfkultur

THISTED MUSEUM

Det nye museum ligger stadig i hjertet af købstaden Thisted, men nu på den anden side af Jernbanegade. Her har vi indrettet museum over 1600kvm i tre sammenbyggede huse. I de mange nye kvadratmeters udstillingslokaler kan du finde syv nye, permanente udstillinger, hvor du kan dykke ned i Thys lange historie.

Her finder du både en moderne arkæologisk udstilling med blandt andet stenalderens minedrift, jernalderens bønder og brandfarlige gårde samt ikke mindst Kallerupfundet - bronzealderfundet, der vakte international opsigt, da det i 2019 dukkede op af mulden. Du kan også se nærmere på en vaskeægte runesten og høre fortællinger om vikinger, prinsesser og en helgenkåret præst...

Men historien om Thy er ikke kun noget fra meget gamle dage, for udstillingerne trækker historien helt op til vores egen tid. Hvem er thyboerne egentlig? Nogle har boet her i mange generationer, mens andre er flyttet hertil med et surfbræt under armen og en drøm, om hvad Thy er eller kan blive til. Virksomhederne, foreningerne, nytænkerne og mange andre har vi også fået plads til i det nye Thisted Museum.

Bemærk: Billetsalget slutter 1/2 time før lukketid.

NB: J.P. Jacobsens mindestue er under ombygning.

Åbningstider

02/01-30/06 Tirsdag-søndag kl. 11-16
01/07-11/08 Alle dage kl. 11-16
12/08-31/12 Tirsdag-søndag kl. 11-16

Museets historie

Thisted Museum's historie i hurtige nedslag

2023

Nyt museum

Det nye Thisted Museum åbnede
2014

Navneskifte og udvidelse

I 2014 skiftede vi navn til det noget mere mundrette Museum Thy, og som det seneste skud på stammen blev Bunkermuseum Hanstholm, landets førende på besættelsestidens historie, en del af familien 1. januar 2018. Dertil kommer en lang række mindre udstillinger rundt omkring, så vi er også fysisk til stede over hele området.
1905

Thisted Museum en realitet

Thisted Museum åbnede 7. juni 1905 på initiativ af viceskoleinspektør P. L. Hald, som forblev museets leder i mere end et halvt århundrede til sin død i 1958. I begyndelsen holdt man til i kælderen på Teknisk Skole i Kr. Koldsgade, men i 1917 flyttede man til nabobygningen i Skolegade. I 1939 arvede man så villaen i Jernbanegade 4 fra byens rigeste mand, kaffegrosserer Spangberg, og her har museet haft til huse lige siden, med udsigt over den gamle kirkegård og Store Torv.