En februarnat i 1825 brød Nordsøen tværs gennem Limfjordstangen og ind i fjorden. I perioden 1825-1925 var befolkningen på tangen konstant udfordret af stormfloder, oversvømmelser, drukneulykker sandflugtens ødelæggelser. I løbet af denne periode migrerede grupper af beboere ad flere omgange. Nogle forlod bebyggelser, der var oversvømmet og forsvundet for altid, nogle modtog statslig hjælp til at starte op på ny andre steder, nogle flyttede midlertidigt og kom tilbage til tangen efter en kortere eller længere periode, og nogle flyttede permanent og slog sig ned andre steder. Permanente flytninger gik til områder i Limfjorden som Jegindø og Gjøl. Her måtte havboerne tilpasse sig nye bosteder, erhverv og sociale forhold.

Projektets formål er at undersøge tre bølger af migrationer fra Agger Tange i perioden 1825-1925: Lyngs på Thyholm (1825), Lyngby i Thy (1864) og Gjøl vest for Aalborg (1910-25). Hvem var det, der flyttede, hvorfor tog de det store skridt – og hvad skete der med dem på det nye sted? Dertil søger vi at inddrage de folkelige, litterære eller medieskabte narrativer de tre migrationer er blevet forstået igennem. På den baggrund vil vi diskutere de tre migrationers forskelle og ligheder.

Projektet som er støttet af Kulturministeriets Forskningspulje, startede i 2020 og afsluttes i 2025 med udgivelsen af bogen Kampen mod havet på Gads Forlag. De øvrige samarbejdspartnere er Lemvig Museum, Limfjordsmuseet og Aalborg Universitet.

Nogle af resultaterne kan læses i artiklen her fra tidsskriftet Temp:


Del opslaget