Kortlægning af lokaliteter gennem fjernsporing
Mange nu nedpløjede gravhøje og agersystemer kan spores på luftfotos og historiske kort. For at forbedre vores forståelse af de forhistoriske menneskers udnyttelse af landskabet, kortlægger museets arkæologer de nedpløjede lokaliteter fra de gamle kort og luftfotoserier. Det giver samtidigt et bedre grundlag for museets forvaltning af Museumslovens bestemmelser.
De vigtigste kilder til fund af hidtil uregistrerede gravhøje i Nordvestjylland er hhv. Original 1 kort fra første halvdel af 1800-tallet og luftfotoserien Basic Cover fra 1954.


Som de tidligste matrikelkort er Original 1 kortene, udtegnet i skalaen 1:4000, på en og samme tid den første detaljerede og den første præcise kortlægning af landet. Kortene blev udført i forbindelse med matrikuleringen med optegnelse af matrikler, veje og huse samt anførsel af jordens bonitet. Som et økonomisk kort anvendt som grundlag for beskatning, er kortene blevet kontrolleret grundigt, og man ser ikke sjældent at de er blevet rettet til. Kortene er imidlertid også også en vigtig kilde for arkæologerne. For på mange af disse tidlige kort er der udtegnet gravhøje, der senere blev sløjfet i forbindelse med landbrugets intensivering, Kortene bliver på den måde en kilde til, gravhøje sløjfet mellem kortenes tilblivelse i starten af 1800-tallet og Nationalmuseets landsdækkende sogneberejsning i slutningen af 1800-tallet.
Basic Cover er den første landdækkende luftfotoserie udført af US Airforce i maj 1954. Den er taget på et for arkæologerne virkeligt godt tidspunkt, hvor de fleste af markerene er nypløjede og står helt uden vegetation. Det er derfor på luftfotoserien muligt at spore mange overpløjede gravhøje ved den forskel der er i jordfarven mellem hhv. pløjejorden på den sidste højrest og den omgivende mark.
Ind til videre har arkæologerne været igennem Original 1 kortene og fire luftfotoserier, hvorved der er blevet sporet i alt 758 gravhøje i museets ansvarsområde, som vi ikke kendte til i forvejen. Og hertil er omfanget af tre store agersystemer fra yngre bronzealder og ældre jernalder blevet tegnet ud.
