Lørdag den 7. december kl. 11 udkom bogen Hanstholm Fyr – Lys i mørket.
Bogen indeholder fortællinger om fyret, fra det blev opført i 1842 til i dag, hvor det fungerer som kulturhus og udstillingssted. Man vil således kunne læse om de internationale forhandlinger forud for opførelsen af det første fyrtårn på Vestkysten, om skandalen da fyrtårnet ikke kunne bære lampens vægt og om dengang, Hanstholm Fyr blev det stærkest lysende fyr i Verden. Der er desuden beretninger om fyrets folk og om deres liv og arbejde på fyrkomplekset, hvor fyrmestrene, fyrassistenterne og deres familier boede tæt – på godt og ondt. Gennem tiden har kunstnere og forfattere besøgt stedet, og deres gengivelser af fyret er også med i bogen, ligesom omgivelserne – by, havn, hav og den store natur spiller en rolle.
Bogen er skrevet af de to lokale fyrentusiaster Helge Gedebjerg og Jens Grud Sørensen i samarbejde med museumsinspektør Charlotte Boje H. Andersen, Museum Thy. Forfatterne har arbejdet med fyrets gamle journaler og diverse arkiver og fundet både små hverdagshistorier fra fyret og store verdenshistoriske begivenheder, som Hanstholm Fyr var en del af.
Museum Thy og Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm står bag udgivelsen, der er støttet af Fonden af 28. februar 1970 til støtte for kulturelle formål.
Bogen er på 168 sider og velillustreret med en blanding af historiske billeder og nyere fotografier, som bl.a. er taget af lokale fotografer. Den koster 150 kroner og sælges til Jul på Fyret og efterfølgende på Thisted Museum, Hanstholm Fyr og ved boghandlerne.
Foto: Omslaget til bogen udgøres af et foto taget af Bjarne Nørby, Hanstholm.