Særudstillinger

Særudstillinger

Museum Thys afdelinger har – udover permanente udstillinger – jævnligt særudstillinger af forskellig varighed.

Nedenfor kan ses en kort intro til årets særudstillinger.


Thisted Museum / 7. februar til 31. december 2025

THY BESAT 1940-1945

I 2025 er der gået 80 år siden Danmarks befrielse. I den anledning viser Thisted Museum en særudstilling om, hvordan besættelsen oplevedes her i Thy.

Manglen på daglige fornødenheder prægede hverdagen. Ytringsfriheden var under pres, og den lokale illegale presse bidrog til nyhedsformidlingen og opfordrede til sabotage. Nogle engagerede sig i modstandskampen, mens andre samarbejdede med besættelsesmagten. Da befrielsen kom, gjaldt det om at vise, at man ikke havde været på den forkerte side af historien.

Der har været en tendens til at gøre historien om krigen enten sort eller hvid, men der er mange nuancer og interessante fortællinger, som også er relevante i dag.


Heltborg Museum / 29. marts til 31. oktober 2025

Vestlig Profil – fra Agger til Bulbjerg

Forfatteren St. St. Blicher foretog i 1838 en fodrejse fra Altona ved Hamborg til Skagen. Han gik langs Jyllands vestkyst og udgav i 1839 en lille rejsebeskrivelse fra turen. Han benævnte den “Vestlig Profil af den Cimbriske Halvø”.

I udstillingen på Heltborg Museum sættes der billeder på Blichers beskrivelser af lokaliteter fra vandringen i Thy – altså fra ankomsten til Agger og udvandringen ved Bulbjerg.

Der findes ikke mange samtidige, kunstneriske skildringer af området i 1800-tallets første halvdel, men fra 1850’erne og frem har adskillige kunstnere haft ophold i Thy og fæstnet indtrykkene på lærredet.

Motiverne i udstillingen er fra Agger, Vestervig, Sjørring Sø, Klitmøller, Hanstholm, Thisted og Bulbjerg, og blandt kunstnerne kan nævnes Carl Bloch, Rasmus Henrik Kruse, Holger Lübbers, Viggo Helsted, Harald Foss og Oscar Herschend.


Heltborg Museum / 29. marts til 11. maj 2025

Kunstner Helga Thagaard – FUGLE OG MASKER

Helga Thagaard udvikler og eksperimenterer i sin kunst til stadighed med materialer og motiver. Hun arbejder i grafik, akvarel og litografi samt marmor og bronze. Altid på søgning efter nye måder at fortælle om fugle, mennesker og masker, der vikler sig ind i og ud af hinanden og kan smelte sammen.

Motiverne bevæger sig på en fri og fabulerende måde ofte i surrealistiske retninger, så der kan opstå en dobbelthed i dem. Er det fangearme, der forsøger at gribe fat, eller hænder, der rækker ud?

Uundgåeligt bliver beskueren berørt af hendes indsigt i, hvad der rører sig i verden omkring os, blandt andet vigtige emner som klima og flugt. Det er billeder med almenmenneskelige konflikter – og håb – på tværs af tid og sted.

I samarbejde med Sydthy Kunstforening.


Heltborg Museum / 16. maj til 9. september 2025

Billedskoleudstilling

Traditionen tro udstiller Billedskolens deltagere – både børn og voksne – elevarbejder fra undervisningsforløbene. Så vil væggene på museet sprudle af værker der udstråler male-og farveglæde.


Heltborg Museum / 14. juni til 7. september 2025

Torsten Mosumgaard: Keramik

“Jeg er ikke kunstner, for jeg har altid bestræbt mig på at lære håndværket frem for den teoretiske baggrund. Derfor betegner jeg mig selv som kunsthåndværker med eftertryk på håndværker. En metier jeg er rigtig stolt af og har været det hele mit liv”, udtalte den nyligt afdøde keramiker Torsten Mosumgaard, hvis værker kan opleves på udstillingen på Heltborg Museum.

“Keramik er for mig en måde at leve på og arbejde i mit eget lille kongerige”.

I samarbejde med Sydthy Kunstforening.


Heltborg Museum / 14. juni til 7. september 2025

Knud Jensen: Foto

Fotograf Knud E. Jensen boede i den nordlige udkant af Heltborg.

Mange af motiverne til sine billeder fandt han bogstavelig talt lige uden for døren, eller i det sydthyske landskab. Han udgav flere bøger med sine fotografier med motiver fra den blide fjord med gravhøje til det barske hav og de forblæste læhegn.

Knud E. Jensen døde i 2024.


Bunkermuseum Hanstholm / 1. februar til 30. november 2025

Olsen-Banden i Thy

Store dele af filmklassikeren ”Olsen-Banden i Jylland” blev indspillet i Thy, og de store, tyske bunkere i Hanstholm spillede en helt central rolle. De rummede nemlig den glemte skat fra krigens tid, som banden var taget helt til Jylland for at finde.

Udstillingen på Bunkermuseum Hanstholm fortæller om filmen, filmoptagelsernes forløb i 1971 samt om de lokaliteter i Thy, som optræder i filmen.


Vorupør Museum / 1. april til 31. oktober 2025

Smagen af Thy

På Vorupør Museum kan du gå på opdagelse i udstillingen ”Smagen af Thy”, der handler om Thys vilde spiselige planter.

Du kan høre om, hvad planterne har betydet i hjemmene før i tiden, og hvad planterne betyder for Thy i dag.

Hvad smager Thy egentlig af?


Thisted Museum – åbningstider

Uge 08

mandag17. februarLukket
tirsdag18. februar11:00 - 16:00
onsdag19. februar11:00 - 16:00
torsdag20. februar11:00 - 16:00
fredag21. februar11:00 - 16:00
lørdag22. februar11:00 - 16:00
søndag23. februar11:00 - 16:00