Fanget af havet

Ny bog fortæller om et lille samfund på Thy-kysten i 1800-tallet

Bogen sætter samtidig Stenbjerg ind i en større lokal, regional, national og europæisk sammenhæng, og den indeholder socio-økonomiske analyser af beboernes levevilkår.

Museum Thy har udgivet bogen ”Fanget af havet” af Kåre H. Jørgensen, Viborg. Han har gennem en årrække studeret slægterne i det lille fiskersamfund Stenbjerg på Thys vestkyst, han første gang stiftede bekendtskab med i 1964. Og resultatet er bogen, hvis undertitel meget beskrivende lyder: ”Liv og død i kystsamfundet Stenbjerg med fokus på 1800-tallet”.

Det er altså nok en bog om slægterne i Stenbjerg, men det er samtidig en socio-økonomisk analyse af de levevilkår, som kystsamfundet bød på – især i 1800-tallet, men med en forhistorie tilbage til 1600-tallet og et kig fremad mod 1900-tallet.

Da Kåre H. Jørgensen som stor feriedreng fra hovedstadsområdet første gang kom til Stenbjerg i 1964, blev han meget overrasket over forskellene mellem de to steder, fortæller han i bogens forord:

”Jeg måtte simpelthen finde ud, hvad det her var for noget, vi var dumpet ned i her. Jeg måtte død og pine blive klogere på det sted, der var så meget anderledes, end det jeg kendte. Første trin var, at jeg i 1970 gik i gang med at få styr på beboerne. Mens mine jævnaldrende frekventerede diskotekerne i Vorupør for at ligge brak dagen efter, sad jeg og gennemgik byens 131 helårshuse og små 300 voksne helårsbeboere …”

Det gjorde han så med hjælp fra nogle lokale, som kendte slægtsforholdene.

Hans undren og nysgerrighed har gennem utallige arkivstudier ført frem til bogen om Stenbjergs beboere – især i første halvdel af 1800-tallet, men altså med kig både bagud helt til 1600-tallet og frem til 1900-tallet. I forordet forklarer han hvordan:

”Jeg er gået til historien gennem de personer, der har levet i Stenbjerg. Og det er faktisk imponerende, hvad man kan udlede bare af det om et samfunds kamp for livet, familien og fællesskabet. Alt det, slægtshistorien har afdækket, har jeg i bogen suppleret med historiske nedslag i perioden. Nationalt, regionalt og allermest helt lokalt. Og krydret det med historier om de mennesker, der var Stenbjerg …

Jeg har valgt at sætte fokus på 1800-tallet, fordi der skete en meget markant ændring i samfundet i denne periode. Ligesom så mange andre steder i Danmark og Europa …

Hvordan kunne et samfund eksistere her, på det mest golde, udsatte og barske sted i Danmark. Hvorfor blev de boende her? Og hvad var det for en særlig kultur, som blev formet af de mennesker, der levede på denne, den farligste, kyst.

Med sine ligheder og forskelle fra andre lokaliteter i landet bliver bogen også en fortælling om en lille del af danmarkshistorien. En vigtig del …”

Kåre H. Jørgensen: ”Fanget af havet – Liv og død i kystsamfundet Stenbjerg med fokus på 1800-tallet”, Museum Thy, 2024, 344 sider, 250 kr.

Om forfatteren:

Kåre Helmer Jørgensen er født 1951 og opvokset i hovedstadsområdet. Han er uddannet landinspektør. Siden 1976 bosat i Viborg. Først ansat under Fredningsplanudvalget for Viborg Amt og herefter i mange år i Viborg Amt. Senere direktør i Viborg Kommune, først for miljøområdet og senere tillige for teknisk område. I sin fritid vinbonde og camino-vandrer. Udgav 1976 bogen ”Hanstholm Havn – Planlægning og realisering”. Feriegæst i Stenbjerg siden 1964.


Del opslaget