Når du går med detektor…

Går du med detektor?

Metalgenstande fra oldtid, middelalder og nyere tid har stor værdi i beskrivelsen af vores fælles historie. Kontakt derfor gerne museet for at få en vurdering. På museet bliver genstanden bestemt og registreret. Oplysningerne om genstanden indgår fremover i det samlede fundregister, og fundet har derfor bidraget med endnu en lille flig af viden om vores historie.   Netop derfor har det stor betydning, at fundstedet registreres så nøjagtigt som muligt, helst med et GPS-koordinat. Der henvises desuden til de skrevne og uskrevne regler om brug af metaldetektor – se nederst på siden eller hent en pdf her.

Genstande af ædelmetal og andre fund med særligt stor kulturhistorisk værdi vil kunne erklæres for ”danefæ”. Også i disse tilfælde indleveres genstandene på det lokale museum, hvorfra de sendes videre til Nationalmuseet. Det er Nationalmuseet som vurderer, om genstanden skal erklæres for danefæ, som er statens ejendom. Men til gengæld vil du modtage en dusør for fundet.

Metalfund fra oldtid og middelalder – også genstande, der ikke er potentielt danefæ – bør afleveres på museet, hvor de indgår i samlingen som kildemateriale til egnens historie.

Har du spørgsmål eller et fund du gerne vil have vurderet, så brug knappen nedenfor, hvor du kan uploade et foto af dit fund samt en beskrivelse. Så vil arkæologisk afdeling vende tilbage til dig, når det indsendte er gennemgået. Behandlingstiden kan variere.


Regler og god praksis

Der findes mange både skrevne og uskrevne regler omkring brug af metaldetektor: 

  • Man må ifølge Museumsloven ikke bruge metaldetektor på fredede fortidsminder og i en 2 m bræmme omkring fortidsmindet.
  • Man må kun gå med detektor på arealer, hvor man har en aftale med lodsejer. Lodsejer er privat mand m/k, virksomheder, offentlige myndigheder m.m.
  • Der er forskel på reglerne for færdsel i hhv. offentlig og privat skov.
  • Der skal tages hensyn til naturen – planter, ynglefugle m.m. På dyrket mark foregår søgning med hensyntagen til afgrøderne og altid efter samtale med lodsejer. Husk, at der også kan være en forpagter med interesse i arealet.
  • Man må ikke grave længere ned end pløjelaget. Heller ikke, hvis der er et godt signal. Kontakt museet. Graver du i uforstyrrede kulturlag, ødelægger du muligheden for at finde den sammenhæng, fundet indgår i.
  • Vær opmærksom på, om du søger et sted, hvor museet har gennemført eller har planer om at gennemføre en arkæologisk undersøgelse. I så fald vil museet gerne orienteres om dine planer.
  • Thy-Mors Detektorforening har som praksis at træffe aftaler, der gælder for alle foreningens medlemmer.
  • Man bør respektere, hvis andre detektorførere allerede har truffet aftaler med en lodsejer – og denne aftale ikke omfatter flere personer.
  • Fundets værdi som kildemateriale i f.eks. den arkæologiske forskning afhænger af, at fundet er nøjagtigt indmålt med gps. Bed andre om hjælp, hvis du ikke selv har en gps.
  • Museum Thy modtager detektorfund fra Thy og Mors. Er du i tvivl om, hvad det er du har fundet, vil vi gerne se på det og hjælpe med at identificere og datere det. Genstande, der bliver afleveret, indgår i museets samling. Også dem, der ikke videresendes til danefæbehandling. Recente genstande kan dog leveres retur til finder.
  • Træf og rally arrangeres i samarbejde med museet, hvad angår søgejord. Museets medarbejder deltager ved fundafleveringen.
  • Fund afleveres sammen med en udfyldt liste, der er udformet af museet. Finder og museumsmedarbejderen sikrer sammen, at de relevante oplysninger er udfyldt.
  • Museet har tavshedspligt omkring f.eks. finderoplysninger og størrelsen på danefægodtgørelsen.

 

Åbningstider

Uge 01

mandag1. januarLukket
tirsdag2. januar11:00 - 16:00
onsdag3. januar11:00 - 16:00
torsdag4. januar11:00 - 16:00
fredag5. januar11:00 - 16:00
lørdag6. januar11:00 - 16:00
søndag7. januar11:00 - 16:00