Hundredevis af skeletter

THY 6660 Thisted Kirkegård

Fra juni 2024 til februar 2025 foretog museet en større udgravning på Thisted Kirkegård. Udgravningen foregik forud for anlæggelsen af et nyt kirkecenter og udgravningen af grave blev derfor alene foretaget der hvor fundamenter, terrænregulering eller nedgravning af ledninger ville forstyrre dem. Men alligevel endte arkæologerne med at udgrave over 700 grave. I tilgift til de mange grave blev der fundet stolpehuller efter forhistoriske huse og sporene efter det muligvis første kirkedige.

Den første del af udgravningen, hvor kirkecenteret skal ligge, her set fra drone. De allerede udgravede grave står tilbage som aflange huller i den hårde undergrundskridt

Det er første gang, at der er foretaget en så omfattende udgravning på en kirkegård i museets ansvarsområde og udgravningen af de mange velbevarede skeletter medførte at museets arkæologer måtte udvikle på teknikken til 3D-registrering af skeletterne for at spare tid. De mange skeletter stammer fra hele perioden mellem 1300-tallet og 2. halvdel af 1800-tallet, og de giver dermed en helt unik mulighed for, at få et detaljeret indblik i befolkningens kostvaner, sundhed og sygdomme igennem en periode på 500 år. Under udgravningen har arkæologerne kunne notere spor efter hårde og slidsomme liv, der har sat sine spor på skelettet. Men der har også allerede vist sig spor efter forskellige sygdomme og basale operationer på skeletterne.

Arkæologerne i gang med udgravning og registrering af de tætliggende grave
Et af de meget velbevarede skeletter fra den ældste del af kirkegården

I løbet af det kommende år skal museets arkæologer gennemgå det store materiale, mens skeletterne bliver grundigt undersøgt af knoglespecialister på Københavns Universitet. Med de nye undersøgelser af skeletterne vil vi blive meget klogere på menneskenes foranderlige livsvilkår i de århundreder hvor Thisted udviklede sig fra landsby til Købstad.


Del opslaget