Jul i Thy 2024

For 94. årgang er Jul i Thy nu udkommet – siden 2014 med Museum Thy som udgiver. Denne gang som alle de foregående er julehæftet fyldt med historie. Men også med historier om mennesker, både afdøde og nulevende, gennem de seneste godt 300 år. Jul i Thy 2024 koster 100 kr. og kan fås i boghandler, kiosker og dagligvarebutikker samt i museumsbutikken i Jernbanegade 11.

Fra nutiden har Ivan Klarskov Nielsen interviewet den succesrige Thy-sanger Elba – Ellen Østervig Bathum – om hendes musikalske gennembrud, og Nora Hornstrup har besøgt Hilda og Regnar Christiansen i atelieret på Hvidhøj Glas i Næstrup. Videre dokumenterer Marie Klithede Thisted Købstads 500-års jubilæum i august og museumsbygningen i Jernbanegade 4.

Peter Graarup Westergaard har indsendt tre digte på thybomål, og Erik Holm fortæller om sin fasters liv som husbestyrerinde gennem 60 år. Helga Pedersen lever endnu, 93 år. Fra samme periode har Karin Guld Livbjerg Hansen skrevet om sin mor og dennes fire søskendes opvækst som moderløse på gården Kokkedal i Vang – en gård, som i flere hundrede år var i slægtens eje.

Længst tilbage i historien er i år den såkaldte besættelse i Thisted 1696, der handlede om landets sidste officielle hekseforfølgelsessag. Heksen, Ivan Klarskov Nielsen fortæller om, var stammoder til Christian Baun, Hurup, som har indviet forfatteren i sit næsten fire meter lange stamtræ.

Tidligere praktiserende læge Poul Hvass Hansen studerer Koldby Sygehus’ historie, og i den forbindelse stødte han på den daværende læges epidemiindberetning fra 1880 – et slemt år. Mogens Bach Andersen, der er formand for Thisted Frimærkeklub, fortæller om postvæsenets omskiftelige historie i Sønder og Nørre Vorupør.

Liv Stange fortæller om frivilliges renovering og pasning af Heltborg Mølle gennem mange år, og en række tidligere elever – alle født lige efter Anden Verdenskrig – fortæller om dengang, en række små skoler 1959 blev til Snedsted Centralskole. Og om de små skoler og lærerne.

Morten Hammer fortæller om sin barndom på Ågård i Stagstrup i 1950’erne, og Svend Sørensen har i samarbejde med Lene Thorup skrevet historien om hendes mormor, som blev uddannet sygeplejerske før Første Verdenskrig, men senere giftede sig med en landmand, og de overtog hans fødehjem mellem Nors og Hillerslev.

Jytte Nielsen skriver om maleren Anelise Søndergaard, der i år kunne være fyldt 100 år, og Svend Sørensen skriver om dengang, skolemanden Christen Kold blev brugt i en tobaksreklame.

Det var op til julen 1931, boghandler Georg Pors på Store Torv startede udgivelsen af Jul i Thy, der er kommet hvert år siden. Villy Dall fortæller om Pors, der også fik et langt liv som biografdirektør i Thisted, og som efter at have solgt boghandlen også var koncertdirektør, klummeskribent, bogforlægger, rejsearrangør og en af pionererne inden for turismebranchen i Thy.

Som altid indeholder hæftet også en quiz om Thy, en række gamle billeder med og uden forklaring, nogle afsøges, og et afsnit med ”nyheder” fra de gamle aviser, ligesom fotograf Klaus Madsen har været ude med sit kamera for at fotografere nutiden i forhold til en række gamle postkort fra by og egn.


Hilda og Regnar Christiansen i atelieret på Hvidhøj Glas i Næstrup. Nora Hornstrup har besøgt dem og hørt historien om deres liv som landmandspar og siden med glaskunsten. Foto: Diana Holm Ramsgaard/Museum Thy


93-årige Helga Pedersen var husbestyrerinde i 60 år af sit liv. Den historie fortæller hendes brorsøn Erik Holm om, og han sætter hendes liv ind i en historisk sammenhæng. Foto: Diana Holm Ramsgaard/Museum Thy


Georg Pors Boghandel på Store Torv i Thisted omkring 1925, hvor han overtog forretningen. Op til julen 1931 startede han udgivelsen af Jul i Thy. Villy Dall fortæller om manden med rigtig mange jern i ilden. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune


Liv Stange fortæller historien om renoveringen og pasningen af Heltborg Mølle fra 1970’erne og frem til i dag. Det er samtidig en historie om, hvor meget frivillig indsats betyder for et lokalsamfund. Fotograf ukendt – fra møllens 125-års jubilæumsskrift


Engang var der ”posthus” i både Sønder og Nørre Vorupør. Frimærkeklubformand Mogens Bach Andersen fortæller om postvæsenets historie i de to fiskerlejer. Postkortet er fra Sønder Vorupør og indgår i forfatterens samling


Del opslaget