Nyheder

IMG_20210928_074612.jpg

Myterne og isens land

29-09-2021

Frem til og med søndag 31. oktober viser Sydthy Kunstforening på Heltborg Museum udstillingen ”Myterne og isens land” om Grønland med fotografier af Kirsten Klein, malerier af Steen Folmer Jensen samt malerier og skulpturer af Jørn Bork.

 

”At komme til Grønland havde i mange år været et stort ønske for mig, men jeg ville gerne have et fast tilholdssted i en bygd – et udsted. Den mulighed opstod, da jeg blev tilbudt at låne Amalie og Hannibal Fenckers fine bolig, placeret på en odde i bygden Saqqaq på nordkysten af Diskobugten,” fortæller fotograf Kirsten Klein fra Mors.

 

Hendes mand Steen Folmer Jensen tilføjer, at det var ”en voldsom oplevelse” at komme til Grønland og at tage ophold i et nutidigt isoleret fangersamfund: ”Den eventyrlige oplevelse af at være tæt på den uendelige mængde af kontinuerligt flydende isbjerge, der som kæmpe mobiler i alskens belysninger sejlede forbi.”

 

Jørn Bork, der også bor på Mors, fortæller, at han i 25 år var ansat i det grønlandske skolevæsen: ”Grønland er mit livs dilemma mellem det voldsomme dødbringende og det lyksalige livsbekræftende.” Hans malerier er ophængt gruppevis i forhold til, hvad de omhandler, f.eks. mytologi og shamanisme, hjælpeånder, kuriøse fortællinger m.v.