Thomas-Frank-og-baaden.jpg

22-05-2024

PRESSEMEDDELELSE

Maritim ekspedition fra Thisted til Bornholm

En af de første dage i juni drager Thomas Frank sammen med flere kajakroere ud på en sejlads fra Thisted i Limfjordens vestlige ende til Bornholm. Turen foregår i en lille træbåd, som de sammen vil ro hele vejen – gennem fjorden og over havet.

Båden er konstrueret som oldtidsbåde, der er fundet i Skandinavien, bl.a. på jernaldergravpladsen ved Slusegård på Bornholm, hvor man i de første århundreder efter Kristi fødsel begravede afdøde med deres båd. Disse 3-5 m lange, udspændte stammebåde er en bådtype, som kendes over hele verden, og har været brugt gennem årtusinder som et vigtigt transportmiddel. De 100 små fine guldbåde, der i 1885 blev fundet ved Torshøj i Thy, og dateres til bronzealderen, minder om og kan være samme bådtype som Thomas’ båd, og derfor går sejlruten fra Thy til Bornholm.

(To af guldbådene fra Nors. Foto: Museum Thy)

Thomas Frank er teolog og præst i folkekirken, men han er også eventyrer med stor interesse for de historiske vandvejes betydning. Over de seneste år har han gennemført flere ekspeditioner for at opnå retvisende viden om vore forfædres ageren i en periode, hvor grænser ikke fandtes, og både bandt verden sammen. Derfor var han i 2021 på en 2.000 kilometer lang ekspedition ad floder til det Kaspiske Hav, og efterfølgende var båden udstillet på Moesgaard Museum i forbindelse med udstillingen RUS-Vikinger.

(Thomas Franks båd på Moesgaard. Foto: Thomas Frank)

Lørdag den 1. juni kl. 13.00 starter turen med et arrangement på Thisted Museum. Thomas udstiller sin båd i museets gård, og han vil fortælle om båden og om tankerne bag ekspeditionen. Vi vil også besøge bronzealderudstillingen og se på guldbådene fra Torshøj, De ikoniske guldbåde, der er udlånt af Nationalmuseet, en vigtig kilde til bronzealderens religion og udgør desuden Museum Thys logo.

(Thomas Frank ved båden. Foto: Thomas Frank)

Følg Thomas Franks rejse her: FØLG THOMAS FRANK OG KAJAKROERE I URBÅDEN FREJA PÅ VEJ TIL BORNHOLM

Yderligere info:

Charlotte Boje H. Andersen, Museum Thy